Začetek raziskave Manjsoli.si

V sredini septembra 2022 se je pričela nacionalna raziskava spremljanja izločenega natrija, kalija in joda v 24-urnem urinu na ravni odrasle populacije, poimenovana Manjsoli.si!

Raziskava poteka na vzorcu naključno izbranih odraslih prebivalcev Slovenije, starih med 25 in 64 let. Izbrane osebe bodo v naslednjih tednih prejele obvestilno pismo z informacijami o poteku raziskave, za tem pa jih bo obiskal tudi terenski sodelavec. Ker so osebe v vzorec izbrane naključno, je vsak sodelujoči za nas nenadomestljiv. S sodelovanjem v raziskavi bodo izbrane osebe poleg praktičnih daril prejele tudi povratne informacije o njihovem vnosu soli s komentarjem.

Zmanjševanje vnosa soli je eden najbolj stroškovno učinkovitih ukrepov, ki jih lahko sprejmejo države za izboljšanje zdravja svojega prebivalstva. Pri odraslih Svetovna zdravstvena organizacija močno priporoča zmanjšanje vnosa soli (natrija) z namenom, da se zniža krvni tlak in s tem tveganje za nastanek bolezni srca in ožilja, kapi in koronarne srčne bolezni. Poleg tega, je priporočljivo tudi povečanje vnosa kalija, ki pomaga pri preprečevanju razvoja povišanega krvnega tlaka [1].

Vsakemu sodelujočemu v raziskavi se že v naprej iskreno zahvaljujemo!

[1] World Health Organization (WHO). Guideline: sodium intake for adults and children. 2012. World Health organization: Geneva, Switzerland; 1-46.