Soline

Kuhinjska sol (natrijev klorid, NaCl) je eden izmed najpogosteje uporabljenih dodatkov v predelavi živil. Sol vpliva na okus, teksturo in obstojnost mesnih izdelkov (npr. delikatesne šunke, prekajenega mesa, klobas, paštet, pršuta, pancete), sirov, konzervirane zelenjave, kruha in krušnih izdelkov, predpripravljenih jedi ter drugih živilskih izdelkov. Poleg specifičnega slanega okusa, sol poudari aromo izdelka. Na teksturo izdelka sol vpliva tako, da izboljša vezavo vode in maščobe, ki se kaže v oblikovanju želene strukture med toplotno obdelavo. Sol ima tudi vpliv na obstojnost izdelka, saj deluje kot konzervans.

Kako pridobivajo sol?


Sol pridobivajo bodisi iz kamene slane rude (rudninske soli) ali iz morske vode, ki vsebuje okoli 3 odstotke NaCl (t.i. soline). Z izparevanjem v velikih plitvih bazenih pridobivajo kristalno morsko sol, z izparevanjem podzemnih slanih vod pa se pridobiva drobna kuhinjska sol.

Kako zaznavamo sol?


Pri živalih in ljudeh obstaja več načinov zaznave slanega okusa zaradi prisotnosti natrija v hrani in pijači.

Slan okus je pomemben pri uravnavanju količin natrija v telesu: kadar se pojavi nenadna izguba natrija (npr. z bruhanjem, zaradi izgube krvi ali z drisko), telo ne more črpati iz svojih zalog, ker jih, za razliko od zalog kalcijevih ionov, nima. Zato je za nas zelo pomembno, kako bomo v takih situacijah nadomestili izgubo natrija.

Več o zaznavanju soli