Aktivnosti izvajamo v skladu z akcijskim načrtom postopno in na več področjih, tako na področju osveščanja prebivalstva, kot tudi v sodelovanju s proizvajalci in ponudniki živil na našem trgu.


Prispevki o soli


  1. Sol in zdravje (NIJZ, 24. 8. 2016)
  2. Population-wide reduction in Salt Consumption Recommended (članek o pozivu Ameriške zveze za srce k zmanjševanju vnosa soli) – 14. 1. 2011
  3. Med himalajsko in navadno soljo ni razlike, Dnevnik, Zdravje, 2010
  4. (Ne)zdrava sol?– diskusija v oddaji Dobro jutro, 21.12.2010, TV Slovenija
  5. Koliko soli na dan pojemo? , Dobro jutro, 18.10.2010, TV Slovenija

Aktivnosti 2010-2012

  • 17. oktober 2012 – Pričetek raziskave, ki vključuje določanje vnosa soli z metodo zbiranja 24-urnega urina, merjenje krvnega tlaka ter ugotavljanje vedenjskih dejavnikov tveganja pri sodelujočih v raziskavi. (IVZ, MZ)
  • Objavljeno poročilo o aktivnostih ob svetovnemu dnevu hipertenzije 2012
  • 2. in 3. december 2011 – IVZ je v okviru letnega srečanja Sekcije za arterijsko hipertenzijo pripravil simpozij na temo Kuhinjska sol v hrani.
  • 6. september 2011 – Mnenje v zvezi s člankom It’s time to end the war on salt, nedavno objavljenim v Scientific American ter komentiranim v dnevniku Mladina.
  • 10. maj 2011 – Objavljena je deseta oddaja serije Uživajmo v zdravju na temo vsakodnevnega zdravega življenjskega sloga. Vredno ogleda!
  • 6. april 2011 – Objavljena je deveta oddaja serije Uživajmo v zdravju na temo uživanja več rib in manj mesnih izdelkov. Vredno ogleda!
  • marec 2011 – Strokovno mnenje glede uporabe kalijevega klorida kot zamenjavo za običajno kuhinjsko sol (natrijev klorid).
  • 3. marec 2011 – Manj kot petina sodelujočih v spletni anketi je na našem trgu zasledila živila z zmanjšano vsebnostjo soli. V spletni anketi na naši strani smo spraševali, ali ste na našem trgu že zasledili živila z zmanjšano vsebnostjo soli. Nekaj takšnih živil na našem trgu že obstaja in zanimalo nas je, ali ste jih v trgovinah opazili. V anketi, ki je trajala od 23. decembra do 27. februarja 2011, je sodelovalo 114 obiskovalcev spletne strani. Večina sodelujočih, dobrih sedeminšestdeset odstotkov, je odgovorila, da živil z zmanjšano vsebnostjo soli ni zasledila. Le slabih sedemnajst odstotkov vprašanih je taka živila zasledilo – eno, dve, oziroma kar nekaj takih. Enak odstotek sodelujočih pa se za taka živila ne zanima.
  • 2. marec 2011 – Objavljena je osma oddaja serije Uživajmo v zdravju na temo priprave hrane. Vredno ogleda!
  • marec 2011 – Oglaševalski del nacionalne promocijske kampanje zmanjševanja uživanja soli, ki je potekal pod geslom Preveč soli škodi, se je zaključil konec februarja. Spletne strani in gradiva pa ostajajo še naprej in upamo, da jih boste še naprej uporabljali kot vir informacij in nasvetov.
  • 4. februar 2011 – Objavljena je sedma oddaja serije Uživajmo v zdravju na temo izbire hrane izven doma. Vredno ogleda!
  • 20. januar 2011 – Preberite članek o pozivu Ameriške zveze za srce k zmanjševanju vnosa soli – Science Daily, 14.1.2011: Population-wide reduction in Salt Consumption Recommended
  • 18. januar 2011 – Objavljena je šesta oddaja serije Uživajmo v zdravju na temo zdrave telesne teže. Vredno ogleda!
  • 11. januar 2011 – oglejte si povzetek klepeta o označevanju živil, zakonodaji v zvezi z vsebnostjo natrija/soli pri nas in v drugih državah, označevanju izdelkov z zmanjšano vsebnostjo soli/natrija, vsebnosti soli/natrija v uvoženih izdelkih, vsebnosti joda v soli, ki se uvaža na slovenski trg, kjer je na vaša vprašanja odgovarjala Urška Blaznik, strokovnjakinja s področja varnosti živil.
  • 3. januar 2011 – Preberite članek o navadni in himalajski soli.
  • 30. december 2010 – Inštitut za varovanje zdravja vam v letu 2011 želi veliko sreče, zdravja in topline.
  • 23. december 2010 – Pomagajte pri raziskovalni nalogi učenk 9. razredov Osnovne šole Borcev za severno mejo Maribor in izpolnite njihovo anonimno anketo o uživanju soli.
  • 22. december 2010 – Preberite članek o zmanjševanju vnosa soli in jodu.
  • 21. december 2010 – Polovica sodelujočih v spletni anketi ne dosoljuje hrane, ne da bi jo poskusila. V spletni anketi na naši strani smo vsa spraševali o vaših navadah in načinih, kako se trudite zmanjševati količino uporabljene soli v vaši prehrani. V anketi, ki je trajala od 18. novembra do 21. decembra 2010, je sodelovalo 118 obiskovalcev naše spletne strani. Večina sodelujočih, skoraj polovica, je odgovorila, da ne dodaja soli pri mizi in pri kuhi kar iz navade, brez da bi jed prej poskusili. Dobra petina vprašanih je odgovorila, da se izogiba živilom, ki vsebujejo veliko soli. Skoraj šest odstotkov vprašanih namesto soli uporablja več začimb in zelišč, dobri trije odstotki sodelujočih pa v restavracijah prosi, da jim jed manj solijo. Le dobra dva odstotka sodelujočih preverja tudi vsebnost soli. Nekaj manj kot petina sodelujočih za zmanjševanje soli ne uporablja nobene od navedenih možnosti.
  • 15. december 2010 – objavljena je peta oddaja serije Uživajmo v zdravju na temo sadja in zelenjave. Vredno ogleda!
  • november 2010 – oglejte si povzetek današnjega klepeta o jodu, kjer je na vaša vprašanja odgovarjal dr. Edvard Pirnat, dr. med., vodja oddelka za bolezni ščitnice Klinike za nuklearno medicino UKC Ljubljana.
  • 23. november 2010 – oglejte si povzetek in celoten klepet o prekomernem uživanju soli v spletni klepetalnici MMC RTV SLO, kjer je na vaša vprašanja odgovarjala dr. Cirila Hlastan Ribič (23.11.2010).
  • 17. november 2010 – oglejte si izsek oddaje 24ur ob 13h na temo prekomernega uživanja soli (12.10.2010, POP TV).
  • 15. november 2010 – poslušajte posnetek oddaje Svetovalni servis na temo soli (1.9.2010, Radio Slovenija 1).
  • 11. november 2010 – objavljena je četrta oddaja serije Uživajmo v zdravju na temo gibanja. Vredno ogleda!
  • 10. november 2010 – V začetku novembra je potekalo bilateralno srečanje na Gospodarski zbornici Slovenije z namenom oblikovati načrt skupnih nalog in sodelovanja za aktivnosti z relevantnimi podjetji živilskopredelovalne industrije, pri katerih bi se nadaljevale aktivnosti za zmanjševanje vsebnosti soli v živilih. Prav tako so potekali dogovori glede spremljanja teh aktivnosti v smislu monitoringa vsebnosti soli v živilih in izdelkih.
  • 26. oktober 2010 – V spletni klepetalnici napovedujemo prisotnost strokovnjakinje mag. Jane Brguljan-Hitij, dr. med., predsednice Sekcije za arterijsko hipertenzijo, dne 4. novembra 2010 ob 18h.Vabljeni h klepetu!
  • 6. oktober 2010 – Ministrstvo in IVZ pričela kampanjo “PREVEČ SOLI ŠKODI“.
  • 5. oktober 2010 – Sporočamo, da bosta 6. oktobra 2010 Ministrstvo za zdravje in Inštitut za varovanje zdravja pričela izvajati nacionalno promocijsko kampanjo za spodbujanje k manjši porabi soli v prehrani “PREVEČ SOLI ŠKODI”. Na Ministrstvu za zdravje bo v sredo, 6. oktobra 2010 potekala novinarska konferenca, na kateri bodo sodelovali: Dorijan Marušič, minister za zdravje, Vesna Kerstin Petrič, vodja Sektorja za krepitev zdravja in zdrav življenjski slog, Ministrstvo za zdravje RS in doc.dr. Cirila Hlastan Ribič, Inštitut za varovanje zdravja. Na novinarski konferenci bo podrobneje predstavljena medijska kampanja, podatki o posledicah prekomernega vnosa soli ter možnostih ustreznejše izbire živil in priprave obrokov z manjšo vsebnostjo soli.
  • 4. oktober 2010 – Napovedujemo prisotnost strokovnjakinje doc. dr. Cirile Ribič Hlastan v klepetalnici dne 6. oktobra 2010 ob 14h. Vabljeni h klepetu!
  • 1. oktober 2010 – Na Inštitutu za varovanje zdravja smo pod pokroviteljstvom Ministrstva za zdravje RS pripravili različna gradiva o kuhinjski soli. Vabljeni k ogledu!