Ljudje smo predvsem v razvitih državah vajeni precej močne slanosti hrane. Pravzaprav tako zelo, da pogostokrat odklanjamo hrano, ki za naš okus ni dovolj slana. Te navade se držimo, čeprav je bilo z raziskavami že večkrat ugotovljeno, da živila in obroki, ki jih uživamo, vsebujejo preveč soli.

Vzpodbudno je dejstvo, da se človeški organizem v razmeroma kratkem času brez težav prilagodi na nižjo, bolj zdravo vsebnost soli v prehrani. Raziskave z manjšim in s postopnim zmanjšanjem vnosa soli in z vzdrževanjem le-tega za 8–12 tednov so pri preiskovancih namreč pokazale, da se je potreba po soli občutno zmanjšala; količina soli, uživana pred zmanjšanjem, pa je postala po njem celo neprijetna

Kot pomoč pri izboljšanju vaše prehrane smo pripravili nekaj nasvetov, ki jih lahko preberete spodaj.

Prehranjevanje doma


Pri prehranjevanju doma si lahko pomagate z naslednjimi nasveti:

  • V svoje obroke vključite čim več zelenjave (sveže, zamrznjene) in sadja. Priporočena dnevna količina za odraslo osebo znaša vsaj 400 g zelenjave (~3 porcije) in 250 g sadja (~2 porciji). Kombinirajte zelenjavo in sadje različnih vrst in barvnih skupin, saj si tako zagotovite raznovrstne hranilne snovi.
  • Obroke pripravljajte iz osnovnih živil. Lastna priprava obrokov vam bo omogočila boljši nadzor nad sestavinami in količinami. Med pripravo hrano najprej poskusite, šele nato po potrebi dosolite. Če uporabljate jušne kocke, začimbne mešanice (npr. vegeta) ali jušne koncentrate, potem hrane ni potrebno dodatno soliti, saj ti izdelki že vsebujejo zadosti soli.
  • Uporabljajte začimbe in zelišča. Lahko so sveža, zamrznjena ali sušena; njihova uporaba bo izboljšala okus hrane in omogočila uporabo manjših količin soli.
  • Za optimalen okus zelenjavo zmerno dušite ali popecite v pečici z malo olja. Priprava zelenjave v mikrovalovni pečici z manjšo količino vode je prav tako zelo primerna.
  • Zamenjajte slane prigrizke za manj ali neslane različice. Namesto slanih prigrizkov si lahko pripravite tudi narezano zelenjavo ali sveže sadje.
  • Pri nakupu soli izbirajte takšno, ki je jodirana. Takšna sol je namreč glavni vir joda, ki je potreben za pravilno delovanje ščitnice.
  • Preverite označbe na živilih. Pri nakupovanju ne pozabite preveriti označbe na živilih in če je možno, izberite izdelke z zmanjšano vsebnostjo soli. Pri tem si lahko pomagate tudi z aplikacijo Veš, kaj ješ.

Prehranjevanje zunaj doma

Slovenci se v vedno večji meri prehranjujemo zunaj doma. Če se odločite za obrok v restavraciji ali podobnih obratih, so vam v pomoč lahko naslednji nasveti:

  • Kadar naročate pico, izberite vegetarijansko ali s sveže pripravljenim mesom, namesto z mesnimi izdelki (salame, hrenovke, slanina). Ne naročajte dodatnega sira.
  • Kadar naročate solato, si sami dodajte kis in manjše količine rastlinskega olja; če ponujajo druge solatne prelive prosite, da vam preliv ponudijo ločeno. Omejite količino dodane soli.
  • V restavraciji prosite, da vam jedi solijo manj kot po navadi. Izberite jedi s čim več svežimi živili in zelenjavo.