Akcijski načrt
Državni zbor Republike Slovenije je Resolucijo o nacionalnem programu prehranske politike 2005–2010 sprejel marca 2005 (Uradni list RS, št. 39/2005). Dolgoročni cilj strategije je doseganje prehranskih priporočil za vnos hranil pri vseh starostnih, socialnih in drugih skupinah prebivalcev Republike Slovenije z namenom doseganja optimalnih učinkov na zdravje z vidika zdrave prehrane.
Ena izmed ključnih prehranskih težav prebivalcev Slovenije poleg uživanja preobilnih obrokov in prenizkega vnosa zelenjave in sadja je tudi velika poraba soli. Glede ukrepanja na tem področju prehranska politika vključuje več strategij: strategija za oblikovanje in uresničevanje smernic zdravega prehranjevanja; strategija za ozaveščanje prebivalcev prek promocijskih kampanj; strategija za izboljšanje ponudbe za zdravje koristnih živil in zdrave prehrane.
V zadnjem obdobju so bile oblikovane ključne Smernice zdravega prehranjevanja za otroke in mladostnike, študente, delavce na delovnem mestu, bolnike in za starostnike, ki opozarjajo tudi na pomen prekomernega uživanja soli za zdravje, in Praktikumi z jedilniki, ki ponujajo praktične rešitve za oblikovanje uravnoteženih obrokov v različnih okoljih. Smernice in praktikumi zdravega prehranjevanja so dostopni na spletni strani Ministrstva za zdravje RS.
Skladno s cilji resolucije je Inštitut za varovanje zdravja RS pripravil akcijski načrt za zmanjševanje vnosa soli pri prebivalcih Slovenije.
Akcijski načrt
v ta namen vključuje sodelovanje države, strokovne javnosti, zdravstvenih ustanov, živilskopredelovalne industrije in gostinskih obratov na eni strani ter ozaveščanje porabnikov o problematiki prekomernega vnosa soli na drugi strani. Namen strategije nacionalne promocijske kampanje zmanjševanja soli v prehrani je prek trajnejšega sodelovanja z živilskopredelovalno industrijo doseči postopno manjšo vsebnost soli v skupinah živil, ki so na podlagi raziskave pomemben vir soli v prehrani Slovencev. Cilj je doseči tudi večjo ozaveščenost prebivalcev in ponudnikov prehrane o pomenu zmanjšanja soli v prehrani, in sicer z izbiro manj slanih živil in zmanjšanim dosoljevanjem, kar se bo izvedlo v obliki nacionalne promocijske kampanje. Vzporedno je treba sodelovati z gostinsko-turističnimi obrati, obrati javne prehrane, vzgojno-izobraževalnimi ustanovami, bolnišnicami, domovi za starejše, s cateringi, z nevladnimi organizacijami itd. Namen promocijske kampanje zmanjševanja soli v prehrani je doseči tudi usklajeno delovanje zdravstvenih delavcev na področju zniževanja in učinkovitejšega obvladovanja povišanega krvnega tlaka in drugih dejavnikov tveganja za kardiovaskularne in cerebrovaskularne bolezni. Večletni program načrtnega zmanjševanja uživanja soli pri prebivalcih Slovenije prek živilskopredelovalne industrije in gostinskih obratov ter njegovega spremljanja bo ob podpori strokovne javnosti pripeljal do zastavljenega cilja, tj. dnevnega vnosa soli pri odraslem prebivalcu Slovenije do 5 gramov dnevno. Oblikovanje in večletno izvajanje nacionalnega programa za zmanjšanje vnosa soli, predvsem prek sodelovanja z živilsko industrijo, je v tem času eden največjih javnozdravstvenih izzivov, ki lahko na osnovi dokazov pomaga učinkoviteje obvladati številna javnozdravstvena bremena. Akcijski načrt sodelovanja z živilskopredelovalno industrijo vključuje postopno od tri- do desetletno zmanjševanje soli v določenih živilih, za od 3,8- do 5,8-odstotno zmanjšanje v posameznem letu. Program zmanjševanja uživanja soli vključuje naslednje pomembne partnerje:- Inštitut za varovanje zdravja »
- Ministrstvo za zdravje Republike Slovenije »
- Zveza potrošnikov Slovenije »
- Gospodarska zbornica Slovenije in Združenje živilske industrije »
- Sekcija za arterijsko hipertenzijo »
- Združenje kardiologov Slovenije »
- Združenje zdravnikov družinske medicine »
- Odbor za osnovno zdravstvo pri ZZZS »
- Vodstva živilskopredelovalne industrije
- Nevladne organizacije
- Splošno javnost